Hvordan skal dit kontor være?


Når det omhandler kontorer, så er der mange måder at gøre det på. Det gælder både indretning og arbejdsmetode. Der kan derfor være lidt at tænke over, inden du bare vælger et kontor, for det skal også passe til den måde, du gerne vil have, at arbejdsmiljøet skal være. Det er derfor en god ide, at du sætter dig ned og tænker over, hvad du har af ideer for dit kommende kontor – eller også vil du have dit nuværende kontor forbedret. Uanset hvad så er der med garanti en mulighed, som du vil finde passende.

Det ovale kontor

Det ovale kontor er ikke noget, du vil se ret ofte. Det kan skyldes, at det er en smule besværligt at indrette. Vi mennesker er blevet så vant til de mere firkantede rum, at vi slet ikke kan se os ud af, hvordan en rundt rum skal fungere. Men det kan gå hen og blive rigtig godt, hvis du giver dig tid til at tænke det lidt igennem og undersøge det lidt. Et ovalt rum kan nemlig give en helt anden stemning, end den vi normalt oplever. Det kan gå hen og give en mere rolig stemning. Det kan i flere tilfælde være hensigtsmæssigt.

Den rolige stemning i et ovalt rum er god at tilstræbe, når:

  • du har medarbejdere, der skal tænke en masse for at finde frem til de rette konklusioner,
  • du ikke er til et hektisk arbejdsmiljø, og når
  • du gerne vil fremme en god og blid stemning imellem dig og medarbejderne.

Det vil sige, at hvis du ønsker et mere afslappet forum for dig og dine medarbejdere, så kan det ovale kontor i den grad være at foretrække. Det kan formentlig virke fjollet, at en type ar rum skulle gøre så meget ved stemningen. Men du kan selv forsøge at mærke efter, når du er i bestemte rum. De giver, om man vil det eller ej, et helt særligt miljø.

Det firkantede kontor

Som nævnt ovenfor, så giver det firkantede rum ikke den helt samme rolige stemning, som du vil få i et ovalt rum. Når det er sagt, så kan du sagtens tilstræbe at give det et mere roligt miljø. Det handler blot om, at du skal tænke lidt over indretningen. For det er desværre sådan, at det kan være lidt svært at finde de ovale kontorer.

Men det firkantede rum har bestemt også sine fordele. Her kan det give noget mere struktur i miljøet. Det giver formentlig sig selv, da bordene kommer til at stå mere lineært end i et ovalt rum. Det kan komme til at se striks ud, men hvis du gerne vil have et produktivt arbejdsmiljø, så kan denne virkelig fremme processen. Det er også noget, dine medarbejdere vil kunne fornemme. Det vil de blive glade for, for hvem kan ikke lide at være lidt mere produktiv?

Derfor er det firkantede kontor godt, hvis du gerne vil have:

  • Nogle produktive medarbejdere
  • En linjeret indretning
  • En god struktur

Det kan af de grunde sagtens betale sig med det firkantede kontor. Så gør endelig brug af det, hvis det er denne arbejdsform og dette miljø, du drømmer om. Det vil bestemt komme til at gavne dig, firmaet og ikke mindst dine medarbejdere.

Det åbne kontor

Du skal også gøre op dig selv, om dit kontor skal være et åbent et af slagsen. Her tænkes der ikke på, hvorvidt du og dine medarbejdere skal kunne snakke frit sammen om alle emner. Der menes i stedet for, at du skal tænke over, hvorvidt bordene skal være aflukket, så dine medarbejdere sidder mere alene og privat, eller om der skal være åbent, så alle kan se hinanden. Begge dele har sine fordele.

Det åbne kontor er godt, hvis du gerne vil have noget dynamik. På den måde kan dine medarbejdere lettere komme til at tale lidt med hinanden. Det kan både være positivt og negativt. Det kan betyde, at dine medarbejdere kommer til at småsludre en del. Men dette kan også være med til at give et bedre arbejdsmiljø, hvor medarbejderne er glade for at være der.

Det åbne kontor kan også betyde, at dine medarbejdere kan komme til at udveksle nogle ideer med hinanden og måske få hinanden ideer til at vokse. Dette kan være rigtig positivt, da mennesker ofte kan komme til at få nogle gode ideer i flok. Det kan være ideer, som du i sidste ende ikke vil undvære.

Der er derfor gode og dårlige ting ved det åbne kontor. Du skal derfor overveje, hvad du prioritere højest: udelukkende fokus på arbejdet eller muligheden for at få ideer til at blomstre i flok.

Det aflukkede kontor

Måske kan det nu sige lidt sig selv, hvad der er det gode og dårlige ved et mere aflukket kontor. Her sidder dine medarbejdere for sig selv i deres egne små båse. Det gør det svært at komme i kontakt med hinanden, når det er arbejdstid. De kan selvfølgelig stadig snakke frit sammen, når det er pause.

Men som i det åbne kontor er det ikke muligt at kunne udveksle ideer sammen i ny og næ. Det kan være rigtig ærgerligt, da medarbejderne ikke kan få hjælp til at gå gjort deres ideer færdige eller videreudvikle dem. Så her vil du formentlig kunne mærke, at der går noget tabt.

Dog vil dine medarbejdere nok blive noget mere produktive, da de ikke kan have fokus på så meget andet. Det kan derfor også sagtens give mening at gå efter det lukkede kontor. På den måde vil der formentlig også være noget mere stille på selve kontoret, og det kan og bevirke, at medarbejderne får noget mere ro til at tænke. Det kan derfor hjælpe på, at de lettere selv kan finde frem til nogle gode ideer af sig selv.

Som du muligvis er nået frem til nu, så kan forskellige kontorer give mening alt efter, hvad du gerne vil opnå med kontoret. Det har stor betydning for, hvordan arbejdsmiljøet på dit firma bliver, så det er bestemt værd at gøre sig nogle overvejelser omkring.