Sådan øger du motivationen hos dine medarbejdere


Det er vigtigt at møde motiveret på arbejde, men det er lige så vigtigt at være glad og tilfreds, når du efter en lang dag kan smække benene op på sofabordet med en god fornemmelse i maven. Vi lever i dag i en verden, hvor vores arbejde fylder mere end nogensinde før. Alt afhængig af hvor man er ansat – ja, så tilbringer man rent faktisk en størstedel af dagen ude på sin arbejdsplads. For nogle bliver arbejdet endda en inkarneret del af deres identitet, og langt størstedelen sætter stor pris på at udvikle sig og klare sig godt. Det er netop af denne årsag vigtigt, at rammerne for gode og effektive arbejdsdage er i top.
Alt fra de fysiske rammer på kontoret til trivsel blandt medarbejdere og ledelse på arbejdspladsen betyder noget, når målene der er sat, skal opnås.

Motivation, salg og effektivitet – hvordan hænger det sammen?

Ejer du en virksomhed, så har du typisk også ansvaret for en flok medarbejdere, og det kræver meget af dig som arbejdsgiver. Nogle arbejdsgivere tager desværre vigtigheden af motivation af medarbejdere for givet, og sådan bør det ikke være. Når der i dag er så mange konkurrenter i de forskellige brancher på markedet, er det nemlig ekstra vigtigt, at du passer godt på dine medarbejdere og gør noget ud af at motivere dem. Men hvorfor egentlig? Motivationen blandt medarbejderne på arbejdspladsen vil hurtigt blive afspejlet i effektiviteten af salget. Typisk vil motiverede medarbejdere være med til at øge salget og omvendt, hvis medarbejderne er uengageret og ikke føler sig værdsat.

Hvad enten du har en nystartet virksomhed eller blot ønsker at realisere nogle tiltag, der på længere sigt øger dine medarbejders motivation, så er du kommet til det helt rigtige sted. I denne artikel kan du trin for trin få inspiration til hvilke faktorer, der er vigtige, når det kommer til motivation på arbejdspladsen.

Et velindrettet og rummeligt kontor

Først og fremmest skaber valget af kontoret de fysiske rammer for et sundt arbejdsmiljø. Hvilken type kontorlandskab der passer bedst til din virksomhed afhænger af, hvilken slags virksomhed der er tale om, og hvad kontoret skal bruges til i dagligdagen.

Vi har nedenfor beskrevet et par tips til, hvilke faktorer du bør inddrage i overvejelserne om valg af kontor:

 

  • Det kan have stor betydning, at der er højt til loftet og rummelige lokaler, hvor der er plads til alle. Derudover bidrager lokaler med god tilgang til dagslys, mange vinduer og gode udluftningsmuligheder til et sundt arbejdsklima.

 

  • Sørg for, at der er en ordentlig spiseplads for alle. Derudover er det vigtigt, at faciliteter såsom f.eks. toilet og køkken altid er ryddelige og rene.

 

  • Har du allerede nogle møbler og andet udstyr i form af kontorstole, borde m.m.? Hvis ikke, så er det en god idé at investere i noget, der er af god kvalitet. Dyrt udstyr og møblering kan for nogle virke som en unødvendig udgift, men det er det ikke – tværtimod. Det skal være behageligt og at sidde på kontoret en hel arbejdsdag. En dårlig siddeposition kan i værste tilfælde påvirke koncentrationen.

Et kontor danner grundlaget for trivslen på arbejdspladsen, og der er i de fleste tilfælde altid plads til lidt forbedring. Så hvis dine medarbejdere har nogle realistiske forslag til forbedring af kontorets indretning, er det en god idé at tage disse råd til sig.

Motivation på tværs af medarbejdere og ledelse
I enhver virksomhed er det vigtigt at have motiverede og engagerede medarbejdere. Det er udgangspunktet for at øge salg og skabe positive resultater. Ledelse og medarbejdere er indbyrdes afhængige af hinandens kunnen og færdigheder, og derfor er der rent praktisk nogle tiltag, som på daglig basis kan være med til at motivere medarbejderne.

Men hvad kan man helt konkret gøre?

  • Det er vigtigt at dine medarbejdere løbende udvikler sig selv og sine færdigheder. Husk derfor på at give medarbejderne mulighed for netop dette. Det kan være i form af kurser, træning eller forfremmelser. Enhver arbejdsplads er forskellig, men rigtig mange ønsker at udvikle på deres stilling.

 

  • Visualiser opfyldning af mål for dine medarbejdere! Mange virksomheder benytter sig i dag stadig af de klassiske whiteboards, hvor der løbende bliver skrevet tal for salg og andre statistikker, men dette kan hurtigt blive uoverskueligt, og ikke alle tjekker nødvendigvis op på, hvad der bliver noteret. Vi har i dag mulighed for at indføre teknologier, der i stedet kan hjælpe os!

 

  • Gør det derfor nemt for dig og dine medarbejdere, ved at indføre et elektronisk scoreboard, der bl.a. er med til at visualisere mål og deadlines, og som har til formål at øje motivation og effektivitet på arbejdspladsen. Øg motivationen hos sælgerne med et scoreboard som dette, eller tag et kig på et engelsk alternativ. Valget af scoreboard afhænger af præferencer samt behov. Et scoreboard synkroniserer løbende, og giver derfor muligheden for at fejre og rose hinanden på arbejdspladsen, når I har opnået vigtige mål.

Kommunikation er alfa og omega

Ingen virksomhed kan fungere optimalt uden velfungerende kommunikation og en god omgangstone internt mellem ledelse og medarbejdere. Kort sagt kan personlig kommunikation med ledelsen altså kan betyde meget for medarbejders motivation. Vigtige grundprincipper som f.eks. tryghed og sikkerhed kan bl.a. styrkes gennem god kommunikation.

Kommunikation er et nøgleord, og derfor bl.a. nedenstående råd vigtige:

 

  • Informer altid dine medarbejdere i god tid, når der opstår ændringer, sker forandringer på arbejdspladsen, der skal indføres nye tiltag eller lignende. På den måde vil tillid mellem ledelse og medarbejderstab forblive stærk, og bidrage til en god stemning i dagligdagen.

 

  • Hav altid døren åben for nye idéer. Involvering af medarbejderne og deres idéer er vigtige, og fremmer en innovativ tankegang.

 

  • Husk at rose dine medarbejdere, når de har gjort det ekstra godt. Ros fremmer motivation, og dine medarbejdere vil sætte pris på, at du anerkender deres arbejde.

Motiverede medarbejdere er afgørende for niveauet af effektivitet og salg, og der er mange ting, som ledelsen i virksomheder kan gøre for at øge motivation på arbejdspladsen. Vi håber derfor, at du med denne artikel har fået et indblik i, hvordan du kan gribe det an.